Novice

ZAKAJ BLAGOSLAVLJAMO OLJČNE VEJICE, OGENJ IN JEDI?

Velikonočne šege in navade so globoko zakoreninjene v nas. Ena izmed njih je tudi blagoslov zelenja, predvsem oljke in butare, ki jih verniki na cvetno nedeljo prinesejo h maši. Župnika Alojza Milharčiča iz župnije Knežak smo povprašali, kakšen pomen ima blagoslov zelenja.

Na veliko soboto najprej navsezgodaj sledi blagoslov ognja. Pomembno mesto imajo v velikonočnem praznovanju tudi velikonočne jedi. Na veliki petek je zapovedan strogi post, na veliko soboto pa se jedi požegnajo in se nato za nedeljski zajtrk zaužijejo. Po tradiciji na mizi ne smejo manjkati pirhi, hren, šunka in hlebec kruha ali potica. Blagoslov jedi poteka vedno na veliko soboto popoldne. Tradicionalnega blagoslova jedi letos sicer ne bo, verniki bodo simboličen blagoslov iz nekaterih cerkva lahko spremljali zgolj s pomočjo radijskih in televizijskih prenosov. Pa vendar, kot pravi župnik, je neke vrste blagoslov že če bomo ob velikonočnih dobrotah z družino sedli za skupno mizo in si zaželeli dober tek. Poslušaj. 

 

Avtor:Katja Kirn Vodopivec