Novice

  • HEKATON V PIVKI

    Društvo mladi za Pivko  pripravlja projekt z imenom Hek(a)ton. Hekaton je izpeljanka iz angleške besede, ki pomeni, da nekaj v svojem okolju ”shekamo” ali izboljšamo. Na razpis se lahko prijavijo mladi med štirinajstim in dvajsetim letom. Kot je povedal Tibor Pranjič  z Občine Pivka, morajo prepoznati problem, podati idejo za rešitev in povedati, kaj za uresničitev potrebujejo.

    Projekt je zaradi omejenih finančnih sredstev namenjen le mladim iz občine Pivka.  Prav zato pa se dogovarjajo z različnimi organi na področju mladih  iz drugih občin, da bi se hekaton kot stalna praksa razširil po celotni Sloveniji. Poslušaj. 

     

    Avtor:Zasebno: Žiga Pangos
  • ZBIRAJ OLJE, VARUJ OKOLJE

    Javno podjetje Komunala Cerknica je vodilni partner projekta z imenom Zbiraj olje, varuj okolje, s katerim bo zmanjšalo obremenjevanje okolja in naravnih virov z odpadnim jedilnim oljem ter povečalo ekološko osveščenost občanov. To bo dvignilo kakovost življenja občanov, so prepričani v podjetju.

    Vsak prebivalec Slovenije letno proizvede kar 10,5 litrov odpadnega jedilnega olja.Vodja komunalnega sektorja Katarina Vavtar Kovač  razlaga, da bodo v okviru projekta vzpostavili dolgoročno sistematično zbiranje odpadnega jedilnega olja. Posodice bodo dobile gospodinjstva v občinah Cerknica in Bloke. Prevzem odpadnega jedilnega olja bo tudi v zbirnem centru. Poslušaj. 

    Foto: wikihow

     

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • PRAZNIČNE IN DRUGE JEDI NA BLOKAH

    Na Blokah deluje aktiv kmečkih žena z imenom Zarja pod okriljem Turističnega društva Bloke. Sestavljajo ga gospodinje, žene in dekleta z Blok, ki znajo poskrbeti za kulinarične dobrote na raznih dogodkih in sodelujejo na prireditvah. V kratkem naj bi jih obiskal tudi ilirskobistriški kuhar, s katerim bodo poskrbele za nove kulinarične ideje.

    Zaradi ostrih življenjskih pogojev in vremenskih pogojev je bilo hrane na Blokah bolj malo, zato so se prebivalci morali znajti. Ko se je pozimi zaklalo prašička, je bilo treba varčevati z mesom. V medvojnem in povojnem času je bila kriza velika, vseeno pa so znale gospodinje poskrbeti za dober okus jedi. Najbolj sta uspevala krompir in koleraba, sicer pa so v starih časih veliko jedi gospodinje pripravile tudi iz ajde. Društvo sestavlja okrog 20 članic. Več o bloški prehrani med prazniki in aktivu Zarja nam je povedal vodja Turistično informacijskega centra Bloke, Matej Pakiž. Poslušaj.

    Foto: rodnagruda.si

    Avtor:Vesna Kovač
  • TD LOGATEC AKTIVNO TUDI MED EPIDEMIJO

    Turizem je dejavnost, ki jo je epidemija zaustavila in jo močno prizadela. Po več kot letu dni zastoja se tudi turistični ponudniki poskušajo znajti in kolikor je le mogoče obuditi nekdaj cvetočo panogo. To je precej težko, pa vendarle obstajajo društva in posamezniki, ki se trudijo in v dani situaciji iščejo rešitve, med njim je tudi Turistično društvo Logatec.

    Mlado društvo je  po dolgih letih mirovanja leta 2017 ponovno začelo delovati. Lansko leto ga je presenetila epidemija in zopet porušila nekaj njegovih načrtov. V ospredje so prišle aktivnosti v naravi in temu so, kot je dejal predsednik društva Bogdan Lipovšek, sledili tudi v Turističnem društvu Logatec. Poslušaj. 

    Foto: TD Logatec 

    Avtor:Ksenija Mlinar
    • Tističn odruštvo Logatec 2
  • MITJA DRAGOLIČ OSMIŠLJA LESTVICE

    Akademskega glasbenika Mitjo Dragoliča v domači Cerknici najbolj poznajo kot dirigenta Godbe Cerknica, v Grosuplju pa kot profesorja na tamkajšnji glasbeni šoli. Klarinetisti, tako godbeniki kot učenci, in njegovi poklicni kolegi, pa se od februarja z njim srečujejo tudi kot z avtorjem zbirke, ki pomaga pri učenju in poučevanju klarineta. Zasnoval jo je na podlagi lastnih pedagoških izkušenj.

    Publikacije Lestvice drugače 1, 2, 3 in  publikacijo z naslovom Zbirka vaj, ki vključuje tonske in tehnične vaje, zaokrožuje peti del zbirke, ki je pred izidom. Da  so izdaje prijazne tudi na pogled, je poskrbel vizualni umetnik Martin Petrič. Zbirka je sicer prvenstveno namenjena glasbenim šolam. Prav pa bo prišla tudi ljubiteljskim glasbenikom, ki so formalno izobraževanje že zaključili. Poslušaj. 

     

    Foto: arhiv Mitje Dragoliča 

     

     

     

    Avtor:Maruša Mele Pavlin