Novice

  • CERKNIŠKI OTOK GRE NA POT PO SVETU

    Pošta Slovenije je na temo ekoturizma pripravila skupno izdajo znamke s poštnim operaterjem Albanije.  22. decembra bosta izšli znamki s podobama otoka Zverenec iz lagune Navarta v Albaniji in, na predlog slovenskega etnologa dr. Janeza Bogataja, Otoka na Cerkniškem jezeru. Za Pošto Slovenije je motiv Otoka izbral Notranjski regijski park. Svet bo tako na poštni znamki prepotovala fotografija Grega Žorža z Rakeka.

     “Pomembno je, da Cerkniško jezero zaokroži po svetu, ker je res unikat in si  zasluži pozornost,” pravi avtor, ki jezero obišče zelo pogosto, in je vesel, da ga bo na znamki zastopala prav njegova fotografija. Park je na avtorja postal pozoren, ko se je prijavil na natečaj. Poslušaj. 

    • ZNAMKA OTOK 2
  • LOVCI NA DALJAVE HITRO IZGUBIJO STRAH

    Smučarsko-skakalni klub Logatec  se temu zanimivemu in zahtevnemu športu posveča vse od petdesetih let minulega stoletja. Že nekaj let se osredotoča na vzgojo mladih smučarskih skakalcev. Od šest do deset let stari začetniki z rednimi treningi na skakalnici pod hribom Sekirica hitro izboljšujejo svoje rezultate.

    Pri tem jim je v veliko pomoč program Smučarske zveze Skokec  zveza, ki najmlajše uči osnov in jih postopoma privaja na večje skakalnice. Poletno sezono skokov so najmlajši člani kluba zaključili v Planici in se več kot dobro odrezali, pravi njihov trener Matjaž Gostiša. Poslušaj. 

     

    Foto: arhiv kluba 

    Avtor:Rebeka Primc
  • DIMIČEVA O FINANCIRANJU VZGOJE IN IZOBRAŽEVANJA

    Odbor DZ-ja za izobraževanje je v petek nekaj pred polnočjo sprejel koalicijska dopolnila k predlogu novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI), ki spreminja sestavo svetov zavodov. 

    Predsednica odbora DZ-ja za izobraževanje Iva Dimic je ob očitkih o nedopustnem vodenju petkove seje odbora dejala, da je bila ta sklicana v skladu s poslovnikom DZ-ja. Kolegij predsednika DZ-ja sicer ni sprejel sklepa za nadaljevanje seje po 22. uri, a so poslanci Levice z neprimernim obnašanjem in postopkovnimi predlogi sejo zavlačevali, je poudarila. Več…

  • HIMNA LETOŠNJEGA VESELEGA DECEMBRA

    Izšla je himna letošnjega veselega decembra ‘Ko primeš me za roko’, s katero Rebeka Dremelj in Sebastian obeležujeta tudi 20-letnico svojega prijateljstva. 

    “Že leto in devet mesecev živimo v negativi in to je najin jing svetovnemu jangu, da uravnovesiva energije na planetu,” pravi Sebastian o tem, zakaj sta se z Rebeko Dremelj lotila veselodecembrskega projekta. Pesem ‘Ko primeš me za roko’ sta s producentom in soavtorjem Žanom Serčičem napisala že lani, a jih je pri izvedbi čas prehitel, letos pa se je vse pokrilo tako, kot se je moralo, zgodba pa je dobila še dodatno razsežnost. “Letos mineva tudi 20 let najinega prijateljstva in zdel se nama je res pravi čas, da to izpeljeva in dvigneva ta odnos še na malo višji nivo,” pravi Rebeka, ki so jo leta 2001 okronali za miss Slovenije. “Spomnim se Sebastiana, ki je bil takrat že zvezdnik, jaz pa čisto nov obraz na sceni in njegova oboževalka, ko mi je čestital in sem bila čisto navdušena.” “Jaz pa se spomnim takrat še tihe Rebeke, za katero še nismo vedeli, kak vulkan energije in vsestransko aktivna ženska je. Čudoviti spomini so to.”

    V sklopu praznovanja bosta decembra poletela tudi na Laponsko, kjer bosta Božičku osebno predstavila svojo pesem ter mu predala pisma slovenskih otrok. Več o tej akciji bosta Rebeka in Sebastian v začetku adventa razkrila na svojih družabnih omrežjih.

    Avtor:Tanja Ristič
  • NEDELJSKI KLEPET: ADAM ŠERC

    Današnji nedeljski gost je spreten in zgovoren Adam Šerc iz Ajdovščine. Vešč je v kuhinji, nedavno tega je navduševal tudi v oddaji Masterchef, vedno pa osupne z gostoljubnostjo, sproščenostjo in iskrenostjo. Rad ima življenje, predvsem pa živali in ljudi. Po izobrazbi je elektrotehnik, vendar ga je ljubezen do hrane in kuhanja popeljala v druge vode. Vzgaja čilije, izvira pa iz gurmanske družine. Veliko je potoval, najraje pa se vrača v rodno Primorsko.                  

    Posebnih kulinaričnih tečajev ni obiskoval, je pa zelo veliko bral o visoki kuhinji. Adamu je pri srcu italijanska kuhinja, rad ima tudi azijsko, okuse pa z veseljem kombinira. Prisega na kuhanje v živo pred ljudmi, poleg eksotične hrane pa obožuje tudi jedi na žlico. Prideluje tudi svoje izdelke iz čilija, v družini so večkrat jedli začinjeno hrano. Njegova mama je bila svetovljanka in že v 80-ih letih prejšnjega stoletja so doma jedli mehiško in kitajsko hrano. Goji na tisoče rastlin, tudi zahtevnejše. Dela v marketingu, v prihodnosti pa želi na Ajdovskem odpreti lokal za hedoniste in gurmane, kjer bo mogoče v živo gledati, kako pripravlja hrano. Poslušaj …

    Foto: Adamov FB profil

     

    Avtor:Vesna Kovač
    • Adam Šerc 5
    • Adam Šerc 4
    • Adam Šerc 1