Regijska destinacijska organizacija Postojnska jama- Zeleni kras, ki v okviru RRA Zeleni kras skrbi za promocijo in razvoj turizma v Primorsko-notranjski regiji, je v ponedeljek v Podjetniškem inkubatorju Perspektiva Postojna priredila prvo borzo lokalnih ponudnikov. Na njej so se srečali pridelovalci in predelovalci kmetijskih pridelkov in živil ter gostinci in drugi ponudniki hrane iz regije. Odziv na dogodek, ki so ga pripravili v sodelovanju z OE Turizem Zavod Znanje (Visit Postojna), LAS Notranjska, LAS med Snežnikom in Nanosom ter Društvom za gostinstvo in turizem Postojna in Pivka, je bil nad pričakovanji, saj se ga je na strani razstavljavcev udeležilo 15 ekoloških kmetij in pridelovalcev kmetijskih pridelkov in izdelkov ter predstavniki 16 gostincev in drugih potencialnih uporabnikov lokalnih živil, so sporočili organizatorji.
Na srečanju so želeli identificirati potrebe gostinskih ponudnikov in pregledati lokalno ponudbo na enem mestu in tako vzpostaviti sistema povezav med lokalnimi pridelovalci in gostinskimi ponudniki.
Kot je povedal vodja RDO Dejan Iskra, je tovrstna podpora ponudnikom na Zelenem krasu je le eden od ukrepov, začrtanih v novi strategiji regijskega turizma. Odločili so se, da kulinariko opredelijo kot enega nosilnih produktov destinacije in ji tako v prihodnje namenijo največjo pozornost. Menijo, da je kulinarika eno najbolj avtentičnih doživetij destinacij in so prepričani, da imamo v regiji potenciale, da jo razvijemo v skladu s sodobnimi trendi, ki v ospredje postavljajo lokalnost in sezonskost. Na ta način nameravajo nadgraditi tudi tople malice, ki jih gostinci v regiji ponujajo najbolj množično.
Z uvajanjem sistema notranje tržnice želijo prispevati k večji lokalni samooskrbi in krajšim dobavnim verigam ter nenazadnje večjemu mreženju med lokalnimi ponudniki.
Načrtujejo še druge aktivnosti in ukrepe na tem področju, med drugimi zemljevid domačih kosil, sezonske degustacije, promocijo in so-organizacijao kulinaričnih prireditev, razširitev ponudbe domačih živil v gostilne in individualnaodporo gostinskim in turističnim ponudnikom.
Vir: RDO