Osnovna šola Notranjski odred Cerknica se letos drugič vključuje v projekt in tekmovanje KuhnaPaTo, ki ga podpira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije. V okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti Dober tek Slovenija soo otroke, ki obiskujejo interesno dejavnost Kuharska tekmovanja, postavili v šolsko kuhinjo, kjer so ob pomoči kuharskega osebja centralne kuhinje in mentorice Veronike Švigelj pripravili in postregli zdravo tradicionalno slovensko kosilo pod sloganom Otroci za otroke.
Tokrat so na jedilnik uvrstili jed skupine »Cjrknške šjfarce«: gobov golaž s polento in jesensko sadno solato. Do marca bodo pod naslovom »Otroci otrokom pripravimo zdravo tradicionalno slovensko kosilo« pripravili še štiri kosila, nato pa bodo z najbolje sprejeto glavno jedjo in poobedkom nastopili na regijskem tekmovaj kulturno ozadje, tradicionalne jedi, značilne za regijo, in bližnje praznike ali svetovne dneve.
Na ta način spodbujajo odnose med mladostniki in starejšo generacijo, pa tudi spoštovanje in veselje do dela v kuhinji ter do same priprave hrane. Poseben izziv predstavlja ti. »reciklirano kosilo«, za katerega poskušamo uporabiti neprevzeta živila prejšnjega dne, iz katerih nastane popolnoma nova jed.