Minuli konec tedna je Ptuj gosti tradicionalno 29. razstavo Dobrote slovenskih kmetij, osrednjo predstavitev slovenskih kulinaričnih dobrot. Letos so ocenjevali več kot 1700 izdelkov. Med njimi je bilo največ mlečnih, pa tudi žitnih in mesnih iz vse Slovenije in zamejstva. Med dobitniki priznanj so tudi pridelovalci in predelovalci iz naših občin, največ priznanj so prejeli izdelovalci mlečnih izdelkov.
Irena Žužek iz Slovenske vasi je zlati priznanji prejela za albuminski ovčjo in kravjo skuto, za kravji jogurt mango in zbirki zlatih priznanj dodala še srebrnega za trdi ovčji sir in bronastega za trdi kravji sir.
Dveh zlatih priznanj so se razveselili na Družinski kmetiji Štemberger v Vrbici. Prejeli so ju za kozjo skuto in mehki kozji sir.
Ksenija Mihelčič je zlato priznanje za sladko skuto in bronasto za dimljeni sir odnesla v Grahovo.
Tina Žgajnar iz Bio dobrot iz Studenca je ta bio albuminsko skuto prejela zlato priznanje.
Bronastega priznanja za čvrsti jogurt se je razveselil David Jurca iz Kmetije Gabrovec v Rovtah.
Odlično se je odrezal Klemen Zabukovec iz domačije Pr` Petrič. Z njim sta v Jakovico odšli zlati priznanja: za špehovko ter kuhano rolano panceto in srebrno priznanje za slanino v svinjski bržoli.
Frankovi iz Ilirske Bistrice so se razveselil dveh zlatih priznanj v kategoriji zlatih priznanj. Branko Frank je za najvišje priznanje skuhal kar dva brinjevca.
Imamo tudi z zlatom nagrajenega čebelarja, to je Drago Govekar iz Logatca, žirijo je prepričal njegov gozdni med.
Krofe zna za zlato priznanje ocvreti Ester Kranjec iz Kožljeka.
V Grahovem pa pečejo dober kruh. Damjana Andrejčič je srebrno priznanje prejela za pšenični mlečni kruh, Ervin Andrejčič pa je bronasto priznanje prejel za pšenični beli kruh in ajdov kruh z orehi.
Kot so povedali organizatorji, je že 80 odstotkov kmetij, ki so se predstavile na razstavi, tržno usmerjenih.