Novice

  • NOV RAZPIS ZA GRAJSKE PRISTAVE

    Ministrstvo za kulturo obnovljene pristave gradu Snežnik oddaja v najem. Izhodiščna najemnina je 2000 evrov na mesec, država pa pristave oddaja za pet let. V prvem obnovljenem objektu so kavarna-zajtrkovalnica z recepcijo in apartmaji, v drugem pa jedilnica in predavalnica, država oddaja v najem tudi del zemljišča, kjer najemnik  lahko uredi teraso in dovolj prostora za osemnajst parkirnih mest.

    Ministrstvo za kulturo želi,  da najemnik v pristavah zagotovi višjo raven turizma, ustrezno nastanitveno in gostinsko ponudbo, zlasti obiskovalcem kulturnega spomenika, kar je grad Snežnik z okolico, ki ga sicer upravlja Narodni muzej Slovenije. Izbrani ponudnik bo moral nuditi kakovostno in raznovrstno gostinsko ponudbo v kavarni in zajtrkovalnici. Poleg gostinsko-nastanitvene ponudbe bo moral občasno zagotavljati program, primeren lokaciji in ambientu. Ministrstvo kot primere našteva:  glasbene dogodke, pogovorne večere z znanimi kulturnimi izvajalci in zanimivimi gosti, literarne večere, programe za otroke in potopisna predavanja. Tudi s temi dejavnostmi, so prepričani, bo promoviral kulturni spomenik.

    Razpis, ki ga je ministrstvo objavilo spomladi, je bil neuspešen. Prvi in zadnji najemnik pristav je vrata zaklenil konec leta 2015. Po enem letu, država je pristave sicer obnavljala kar šest let, a le del. Del še vedno čaka na obnovo, v bližini propada tudi prva gozdarska šola na Slovenskem, ki je del grajskega kompleksa.

    Rok za oddajo ponudb za najem pristav gradu Snežnik se izteče 14. oktobra.

  • PRAZNIČNI TEDEN V LOGATCU

    September je v Logatcu praznični mesec. Vrhunec dogajanja je seveda slavnostna seja občinskega sveta s podelitvijo priznanj. 

    Letos bo v četrtek. Med spremljajočim dogajanjem pa zelo izstopajo aktivnosti, povezane z Evropskim tednom mobilnosti. V Logatcu ga jemljejo resno, saj so že pred leti uvedli svojo linijo prevoza po mestu in okolici, občanom pa bodo kmalu šli še bolj na roko – z električnim avtomobilom. Prisluhni. 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • ART CAFE BO DANES ZAPRL SVOJA VRATA

    Danes ob 18. uri bo v avli Dijaškega doma SGLŠ Postojna skoraj trimesečno delovanje zaključil Art Caffe Postojna. Program v projektu Plur Alps so s ponudbo sooblikovali  mladoletniki brez spremstva, nastanjeni v domu.

    Koordinatorka projekta Hana Alhadi je nad dogajanjem v zadnjih skoraj treh mesecih navdušena. Kot je povedala, so udeleženci z vseh vetrov ustvarili pravo multikulturno vzdušje. Mladi tujci so se odlično odrezali, na kulinaričnih delavnicah in urah arabskega jezika pa so pokazali tudi veliko samostojnosti. Alhadijeva vse lepo vabi na današnji zaključni dogodek, kjer bodo predstavili delovanje Art Caffeja, podelili  nagrade fotografskega natečaja in pripravili glasbeno delavnico, goste pa bodo razvajali s pravimi arabskimi slaščicami. Več v prispevku. 

    Foto: Artcaffe 

  • V PVZ NAŠTELI ŠEST TISOČ NAVDUŠENIH OBISKOVALCEV

      13. Festivala vojaške zgodovine se je minuli konec tedna udeležilo skoraj šest tisoč obiskovalcev, so sporočili iz Parka vojaške zgodovine. 

    Ob stoletnici slovenskega vojaškega letalstva je osrednjo temo in rdečo nit festivala letos predstavljala zgodovina letalstva. Obiskovalci so si lahko kot dodatno festivalsko ponudbo ogledali dve tematski razstavi, in sicer razstavo Vojaškega muzeja Slovenske vojske Ljubljanska letalska stotnija in fotografsko razstavo Letala in helikopterji Slovenske vojske. Z letalstvom so povezane tudi nove pridobitve v Parku vojaške zgodovine, ki so bile ob festivalu prvič na ogled obiskovalcem. Ljubitelje  vojaške zgodovine in letalstva so še posebej zanimale razbitine letala Supermarine Spitfire F.IX MJ116, padlega ob Ižanski cesti v Ljubljani pred natanko 75 leti; v okviru festivala pa je bilo prvič na ogled tudi vojaško trenažno letalo UTVA Aero 3, ki ga je Park vojaške zgodovine odkupil od Aerokluba Josip Križaj Ajdovščina.  

    Obeleževanju  jubileja našega vojaškega letalstva in predstavitvi 15. polka je bila posvečena tudi osrednja točka festivala. Šlo je za pravi »air show«, ki je vzbudil veliko navdušenje obiskovalcev. V zraku se je s preletom nad obiskovalci  uvodoma predstavil letalski starodobnik AERO-3 iz Aerokluba Postojna, ki so mu sledili dinamični nastopi letal Slovenske vojske. Ovacije navdušenih obiskovalcev sta požela predvsem letali Falcon 2000EX in pa, zahvaljujoč vratolomnim akrobacijam, Pilatus PC-9M Hudournik. Pri tleh pa sta v okviru statične predstavitve letalskih sil Slovenske vojske obiskovalce pritegnila helikopterja Bell 412 in Bell 206B JetRanger kot del operativne sestave letalskih enot.          

    Muzejske zelenice so tudi letos postal prizorišče vojaških taborov, s katerimi so vojaške uprizoritvene skupine v uniformah različnih vojska predstavljale vojaško življenje skozi različna zgodovinska obdobja. Eden odmevnejših dogodkov festivala je bila zagotovo njihova uprizoritev vojaškega spopada iz II. svetovne vojne, v kateri so za še bolj avtentičen prikaz sodelovali tudi tank in več drugih oklepnih vozil iz tistega obdobja. Tankovske gosenice so zaškripale tudi med predstavitvenimi vožnjami oklepne tehnike iz voznega dela muzejske zbirke in oklepnih vozil Slovenske vojske, kjer so se množici predstavljala tako sodobnejša kot tudi starodobna oklepna vozila.    

    Za pestro spremljevalno dogajanje so s prikazom gašenja po starem poskrbeli gasilci PGD Podhom, za najmlajše so bile organizirane otroške delavnice, za najbolj radovedne so potekali vodeni ogledi skozi zbirke Parka in Depoje državnih muzejev, zbiratelji in ostali pa so si lahko ogledali tudi sejem militarij in domačih izdelkov.   

    Letošnji Festival vojaške zgodovine je poleg še posebej odmevnega in atraktivnega dogajanja zaznamovala tudi izjemno številčna množica navdušencev nad vojaško tehniko in zgodovino. V  muzeju so pozdravili tudi predsednika Državnega sveta Republike Slovenije Alojza Kovšco in državno sekretarko na Ministrstvu za kulturo mag. Petro Culetto.

    Vir: PVZ 

    Foto: Simon Avsec 

     

     

     

     

    • FESTIVAL VOJAŠKE ZGODOVINE 2 SIMON AVSEC
    • FESTIVAL VOJAŠKE ZGODOVINE 3 SIMONAVSEC
    • 70777330_1075683425959280_2756759973374459904_o
  • KULINARIČNO DOŽIVETJE PRIMORSKIH JEDI V SREDIŠČU PRESTOLNICE

    Družbi Pivka in Delamaris sta pomembni partnerici skupine živilskih podjetij
    primorske, ki je na kulinarični dogodek PO PRIMORSKO v Ljubljani, 11. septembra, z
    vonjem po dišečih mediteranskih jedeh, že peto leto zapored privabila veliko množico
    obiskovalcev.

    Pravijo, da so Primorci temperamentni. Moč in volja se gotovo kažeta v vztrajnosti in želji, da
    bi na mizah vedno postregli le odlično in najboljše. Delamaris v tem letu praznuje 140 let
    tradicije in predstavlja številne nove izdelke, ki jih imamo lahko vedno pri roki. Še posebej
    navdušuje z novo Tuno steak Delamaris, ki je prva in edina tuna narejena v Sloveniji. Na
    kulinaričnem dogodku Po Primorsko so premierno predstavljali tudi novo blagovno znamko
    mesnih konzerv Delatera, ki jo od avgusta dalje že najdemo na prodajnih policah. Pivka
    perutninarstvo pa se v tem letu, ko obeležuje 60. obletnico, veseli tudi nove podobe. Edini
    slovenski specializiran proizvajalec piščančjih dobrot je številne obiskovalce prireditve tudi
    tokrat navduševal z odličnimi narezki in pečenimi piščančjimi dobrotami za žar.
    Primorska živilska podjetja ohranjajo slovenske tradicionalne jedi tudi za prihodnje
    rodove
    Tradicionalne recepte oživljajo in ohranjajo številne domače gospodinje, a tudi primorska
    živilska podjetja in zadruge, ki so se združila pod skupnim imenom PO PRIMORSKO. S
    sodelovanjem želijo prikazati pestrost in bogastvo Primorske, ki se odraža tudi v lokalnih
    živilskih proizvodih. Odločitev za organizacijo predstavitve slovenskih živilskih podjetij pod
    sloganom »PO PRIMORSKO«, so živilska podjetja Primorske sprejela leta 2015.
    V zahtevnih konkurenčnih pogojih široke ponudbe, ko uvožene jedi nepreverjenega porekla
    vse bolj izpodrivajo kulinarično kulturno dediščino Slovenije, slovenska primorska podjetja
    vztrajajo, saj se zavedajo, da potrebujemo izdelke odlične kakovosti, pravega okusa in
    primerne cene. Investirajo v opremo in nove tehnologije, predvsem pa v razvoj novih izdelkov
    po meri in okusu sodobnega potrošnika. V ponudbi lahko, prav zaradi prizadevanj slovenskih
    primorskih živilskih podjetij, najdemo zdravo alternativo, le poiskati jo je potrebno.
    »Pridelava surovin in skrbna priprava hrane je bila v Sloveniji že od nekdaj pomemben del
    kulture, ki jo moramo nadaljevati, saj vpliva na obdelanost polj, poselitve vasi in prinaša
    delovna mesta. Pomembno pa je ceniti tudi bogastvo jedi slovenskih pokrajin in to prenašati
    na nove generacije,« je povedal mag. Janez Rebec, predsednik Zbornice živilskih in
    kmetijskih podjetij Slovenije ter predsednik uprave skupine Pivka perutninarstvo in
    Delamaris.

    Povezovanje eden od glavnih ključev uspeha
    Primorska hrana ni le zdrava oblika prehranjevanja, ampak je za Primorce pomembna tudi
    kot priložnost povezovanja. Že peto leto zapored so se v Ljubljani z brezplačnimi
    degustacijami predstavila podjetja v slovenski lasti: Mlinotest, Mlekarna Planika, Pivka
    perutninarstvo, Delamaris, Kras, Vinakras Sežana, Vinakoper, Vinska klet Goriška
    Brda, KZ Tolmin, KGZ Idrija in KZ Agraria Koper. Prireditev že tradicionalno poteka v
    tednu, ko obeležujemo Dan vrnitve Primorske k matični domovini. V tem letu so jo
    organizirali 11. septembra na Pogačarjevem trgu. Z namenom ustvarjanja sinergije med
    lokalnim turizmom in živilsko industrijo so se letošnjemu dogodku pridružile tudi turistične
    organizacije iz širše primorske regije, ki so obiskovalcem predstavljale lokalne znamenitosti
    in doživetja ter poskrbele za pestre nagrade.

    Lahkotni okusi za zdravje
    Čeprav Primorska slovi predvsem po pršutu in vinu, ima regija širok repertoar tradicionalnih
    jedi, ki nikakor niso omejene zgolj na omenjene izdelke. Umetnost priprave se osredotoča na
    harmonijo lahkotnih okusov mediteranskih zelišč in oljčnega olja, kakovostnih svežih surovin
    in bogato tradicijo njihove priprave. Okusom in zgodbam te pokrajine lahko prisluhnemo tako
    v pristnem ambientu Primorske, sredi Ljubljane, in tudi takrat, ko kulinarično bogastvo
    mediteranskih okusov okušamo v sproščenem vzdušju lastnega doma.
    Na prireditvi, ki je bila v tem tednu sredi Ljubljane, smo pripravili degustacije mesnih jedi in
    mesnin, mlečnih izdelkov, ribjih jedi, kruha, testenin, zelenjave in sadja ter seveda sonca
    polnih belih in rdečih vin. Številne izdelke so obiskovalci lahko tudi kupili. Poleg razvajanja
    brbončic je bilo poskrbljeno tudi za primorsko glasbo in dobro voljo ter številne nagradne
    igre. Prireditev se je v letošnjem letu preselila na večjo lokacijo in dodala poleg degustacij in
    turistične ponudbe tudi veselo glasbeno popestritev, saj je Primorska že pogovorno
    domovina odlične hrane, vrhunskega vina in radostnih pesmi.

    Vir: Pivka Perutninarstvo, pr  

    • IMG_20190911_125854
    • IMG_20190911_142625