Prof. dr. Valdeir Vidrik iz Brazilije je ponosen na svoje slovenske korenine. Njegova družina, ki se je Strmce preselila v Južno Ameriko, se je še pisala Vidrih. Univerzitetni profesor poslovnega managementa je podpredsednik društva, ki združuje brazilske Slovence in eden izmed štirinajstih članov sveta Vlade RS za Slovence po svetu. Velika ljubezen brazilskega profesorja pa so slovenske koline. V Braziliji je o njih, v portugalščini, izdal knjigo Umetnost priprave dimljenih klobas in mesnin, letos se veseli njenega ponatisa. Knjiga o izdelovanju klobas in suhomesnatih izdelkov bo izšla še v lepšem formatu, saj je gastronomija danes trend. V knjigi ni zbral samo receptov, napisal je tudi ob kakšnih priložnostih do dobrote na slovenskih mizah in opisal, kako si lahko tudi v Braziliji naredijo prekajevalnico mesa. S prof. Vidrikom smo klepetali o njegovih prednikih, slovenstvu in Slovencih ter seveda o klobasah … najbolj mu tekne kranjska. Več v prispevku.