Novice

“V MAJHNIH KOLIČINAH SI PRIVOŠČIMO NAJBOLJŠE”

Oljčno olje je že Homer označil za tekoče zlato. Za časa antičnega pesnika najbrž na trgu ni bilo ponaredkov, avtor Iliade in Odiseje, doma nekje na območju današnjih Grčije in Turčije, pa je glede na svoje poreklo znal ločiti zrnje od plev oziroma dobro oljčno olje od slabega.

Nam je pri tem pomagala akreditirana degustatorka pri Laboratoriju za analizo oljčnega olja Barbara Bajda. Razlaga, da kakovost najbolj zaznavajo naša čutila in nas spominja na prijetne vonjave ob kuhanju. Nos je torej tisti, ki nam  bo, če nismo degustatorji,  prvi povedal, ali smo na pravi poti pri izbiri kakovostnega olja. Sama je pristaš domačega, slovenskega olja. Ker pri nas ni velikih ravninskih posestev, oljke obirajo ročno in olje predelajo v 12 urah, zato je zelo kakovostno. Zanjo smo imeli še veliko vrpašanj. Zakaj na steklenicah piše “Poreklo Evropska unija”? Kje in koliko časa hranimo oljčno olje. Ali drži, da ga ne smemo preveč segrevati? Poslušaj.  

 

Avtor:Maruša Mele Pavlin