Novice

NEDELJSKI KLEPET: MAJDA DEBEVC

Obiskala nas je Cerkničanka, ki se zelo dobro počuti v družbi vina, žganjic in tobaka, kot sama pravi. Majda Debevc, ki jo nekateri poznajo tudi kot Magdo, je velik del svoje poslovne poti preživela v oddelku zunanje trgovine Brodokomerca, nato pa vodila nabavo vina, piva, žganih pijač in tobaka za trgovsko verigo Mercator. Ves čas je svoje znanje nadgrajevala na seminarjih in delavnicah v tujini in pri proizvajalcih. Danes se lahko pohvali s častnim nazivom Združenja škotskih proizvajalcev whiskyja, ki ga je prejmejo le redki, zaslužni za širjenje kulture pitja whiskyja. Prav to je Majdin cilj, širjenje kulture pitja.
Izvaja predavanja, vodi degustacije in izobraževanja s področja vina, žganih pijač in tobaka za neformalne skupine, kot tudi za sommelierje, trgovce in gostince. Izpit za sommelierko je opravila že leta 1997, na londonski vinski šoli WSET opravila tretjo stopnjo iz vina in žganih pijač in tam pridobila še profesionalni certifikat iz poznavanja žganih pijač. Na Biotehnični fakulteti v Ljubljani je opravila usposabljanje za degustatorja vina in žganih pijač. Poudarja, da na mladih svet stoji, generacija današnjih nadobudnežev po njenem lahko pripelje slovensko žganjekuho do slovesa, ki si ga zasluži. 

Avtor:Jaka Zalar