Krofi so tradicionalna pustna poslastica tudi v Sloveniji, čeprav izvirajo iz dunajske oziroma srednjeevropske kuhinje. Beseda krapf v slovenščini pomeni krapec ali krap, po čemer lahko sklepamo, da krofom skoraj gotovo imena ni posodila dvorna kuharica Cecilija Krapf. Prvotna oblika krofov je podobna kremplju ali kljukam, kar bi lahko pomenilo tudi, da beseda krof etimološko izvira iz starovisokonemške besede krapho in res pomeni kljuko ali krempelj.
Nad krempljasto obliko krofa bi zagotovo zgrozila mojstrica peke te dobrote Ester Kranjec iz Selščka v Občini Cerknica. Njeni krofi so tako okusni kot lepi. Do sedaj jo je komisija na festivalu Dobrote slovenskih kmetij kar trikrat nagradila z zlatim priznanjem, kar pomeni, da je nosilka znaka kakovosti. Prisega na krofe, polnjene z marmelado in pravi, da je čisto vsak korak pri njihovi peki pomemben. Krofe dela po novejši metodi, kar pomeni, da testo oblikuje v kroglico, pri peki pa ne pozabi na sproščenost in dobro voljo. Poslušaj.
Foto: osebni arhiv Ester Kranjec