Anika Sedmak in Karolina Mulec sta navdušeni naravoslovki zaključnega letnika gimnazije na ŠC Postojna. Z raziskovalno nalogo s področja kemije in mikrobiologije sta osvojili bronasto priznanje v konkurenci mladih raziskovalcev Slovenije in prejeli Krkino priznanje.
Z raziskovalno nalogo, “Vpliv dodatka kvasovk in hranilnih snovi na potek alkoholne fermentacije in senzorično kakovost jabolčnega vina”, sta odgovarjali na dve vprašanji. Zanimalo ju je, kako sprememba temperature ter dodatkov različnih sevov kvasovk in hranil zanje (v nadaljevanju dejavniki), vplivajo na potek alkoholne fermentacije, in kako ti dejavniki vplivajo na kakovost jabolčnega vina?
Raziskavo sta deloma izvajali na šoli deloma v laboratorijih Biotehniške fakultete v Ljubljani. Predstavitev letošnjih prejemnikov Krkinih nagrad in priznanj je letos izjemoma potekala na spletu, v petek, 18. septembra.
Kako sta razvijali svoj projekt in s čim se še ukvarjata? Poslušaj.