Mesec: september 2024

  • KOSOVELOV DOM BO PONUDIL KAR ŠTIRI ABONMAJE

    V Kosovelovem domu Sežana so danes razgrnili novo sezono, pripravili so kar štiri abonmaje. Obiskovalci bodo lahko izbirali med abonmajema Teater in Melodija, ki so ga lani pripravili prvič. Škratkin abonma za otroke bo predstave ponudil ob sobotah dopoldne. Abonma filmska sedmica pa je namenjen ljubiteljem sedme umetnosti.
    Kosovelov dom bo v sredo popoldne odprl razstavo PORT-ray z deli, ko so nastala v okviru foto-video natečaja. V veliki galeriji Ivana Varla si lahko še vedno ogledate razstavo Jožeta in Petra Ciuhe. Kosovelov dom Sežana pa že napoveduje tudi težko pričakovano razstavo Erika Lovka.

    Avtor:Jaka Zalar
  • MUZEJ TUDI LETOS Z ABONMAJI

    Notranjski muzej Postojna je v želji, da aktivnosti in nova znanja ter vpogled v svoje poslanstvo približa različnim starostnim in interesnim skupinam z lanskim šolskim letom javnosti prvič ponudil muzejske abonmaje. Bili so dobro obiskani, zato jih je pripravil tudi letos.

    Zaposleni so ugotovili, katere vsebine in teme njihove obiskovalce najbolj zanimajo. Ponovili bodo abonma za otroke, umetniški abonma in muzejski špancir ter na novo uvedli glinarjenje. Poslušaj. 

     

    Lanski muzejski špancir ob rapalski meji je bil kar malo tihotapski. 

     

    Foto: arhiv Notranjskega muzeja Postojna 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • NEDELJSKI KLEPET: SAMO VESEL

    Če rečemo, da  je Samo Vesel programski vodja Mladinskega centra Postojna, strokovni sodelavec Borea – Regijskega stičišča nevladnih organizacij in svetnik z najdaljšim stažem v Občinskem svetu Postojna, smo precej skopi. Bolje bi bilo reči, da je človek, kateremu ni vseeno, kaj se dogaja in kakšna je družba, v kateri živi in pri tem ne ostaja le pri besedah.

    Pred mikrofon smo ga povabili nekaj dni po koncu festivala Zmaj ´ma mlade, saj pri njem sodeluje že od drugega festivala dalje. Ni mu všeč oznaka, da je duša in srce Zmaja, poudarja, da festival dela ekipa. Klikni in prisluhni pogovoru.  

     

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • NOVO ŠTUDIJSKO LETO V ILIRSKI BISTRICI

    Univerza za tretje življenjsko obdobje Ilirska Bistrica je že pripravljena na novo študijsko leto. Začelo se bo 1. oktobra in se zaključilo konec maja naslednje leto. Pripravila je bogat izobraževalni program s študijskimi skupinami, delavnicami, predavanji in tečaji. Informativni dan bo ta ponedeljek, 16. septembra, ob 17. uri v mali predavalnici  družbe TIB STORITVE na Šercerjevi ulici 17, vpis pa bo nato potekal v torek dopoldan in sredo popoldan. 

    Predsednica Nevenka Tomšič poudarja, da je v društvu pomembo tudi večgeneracijsko sodelovanje in k vpisu vabi vse, ki bi želeli osvojiti nova znanja, osvežiti stara ali osvojiti kakšno veščino. Univerza tudi poleti ni mirovala. Intenzivno se namreč ukvarja z izdajo zanimivega vodnika po Ilirski Bistrici. Ta bo bogat s slikovnim oziroma fotografskim gradivom, pa tudi s pričevanji domačinov. Poslušaj. 

     

    Informativni dan 2023 

     

    Foto: Društvo univerza za tretje življenjsko obdobje Ilirska Bistrica 

     

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • POLICIJO IN VOJSKO VESELI SODELOVANJE S PARKOM

    V Parku vojaške zgodovine Pivka se je včeraj začel ZgodoVikend. Na njem se bodo tudi letos prestavili pripadniki policije, civilne zaščite, gasilci, klub vodnikov reševalnih psov in rehabilitacijski ter trening center za konje Napolitano. Organizirani bodo vodeni ogledi po muzejskih zbirkah in razstavah ter po prizoriščih ZgodoVikenda.

    Višji samostojni policijski inšpektor na Generalni policijski Upravi Matjaž Tomšič je povedal, da policijo veseli več kot 10-letno sodelovanje s Parkom. Svoje delo bodo predstavili tudi pripadniki Slovenske vojske s predstavitvami Enote za specialno delovanje Slovenske vojske ter 15. brigade vojaškega letalstva in zračne obrambe. O tem nam je več povedala tiskovna predstavnica Slovenske vojske podpolkovnica Nina Raduha. Med vrhunci dogajanja bo predstavitev voznega dela zbirke Parka vojaške zgodovine in Vojaškega muzeja Slovenske vojske. Kot pomembno pridobitev bodo predstavili samohodni top SU-76 iz druge svetovne vojne, ki ga je pred kratkim z zamenjavo pridobil Vojaški muzej Slovenske vojske. O tem več načelnik vojaškega muzej podpolkovnik Marko Hlastec. Večina atraktivnih predstavitev bo jutri, današnje dogajanje pa bo zaznamovalo predvsem odprtje nove razstave Bombardiranje Slovenije 1944-1945. Na vrsti bosta tudi projekcija novega dokumentarnega filma Punčuh: Pravičnik v Varšavi ter predavanje o v Logatcu rojenemu Francetu Punčuhu. Prisluhnite.

    Foto: Simon Avsec in PVZ

    Avtor:Maša Zidar
    • SU-76__arhiv Parka vojaške zgodovine
    • PVZ-SLIKA