Leto: 2021

  • ZLATA PRAVILA PRI NABIRANJU GOB

    Slovenija spada med najbolj gozdnate države v Evropi in na sploh velja, da njeni prebivalci radi zahajamo v gozd ter dobro poznamo gozdne sadeže in druge dobrote, ki jih lahko tam naberemo.

    Čeprav gobe rastejo vse leto, vrhunec gobarjenja prinese jesen. Na nekaj zlatih pravil nabiranja gob nas bo spomnil determinator Jože Podboj. Poslušaj. 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • NOTRANJSKE SPOMINČIČE ZLATKE RASHID

    Notranjske spominčice so pesniški prvenec Mariborčanke Zlatke Rashid. Zbirko bo v soboto ob 17. uri predstavila v Galeriji Krpan v Cerknici.

    Upokojena novinarka časnika Večer pravi, da ima dve domovino, Notranjsko, od koder so izvirali njeni starši, in Štajersko, kjer je družina našla dom. V pesmih je zbrala spomine na staro mamo in vas Hruškarje ter obudila Notranjsko, k i je ni več. Poslušaj. 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • PET NOVIH STANOVANJ

    Občina Bloke v naselju Velike Bloke ureja večstanovanjski objekt, ki jih ga  je po več letih prizadevanj v last dalo ministrstvo za obrambo. Na Blokah bodo tako prišli do petih novih stanovanj za oddajo. Projekt je sprva predvideval štiri, dodatno, peto stanovanje, pa so dobili v prostorni kleti.

    V Velikih Blokah je sicer pet večstanovanjskih objektov, v tem delu kraja trije, že omenjeni in dva v zasebni lasti. V zasebni lasti je tudi večstanovanjskih objekt sredi kraja, propadajoči zraven pa je državna last in občina Bloke si že 15 let prizadeva, da bi tudi tu prišlo do brezplačnega prenosa lastništva. Poslušaj. 

    Foto: wikipedia 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin
  • OKUSI STARIH JEDI NA BISTRIŠKEM

    V aktivnosti ob Dnevih evropske kulturne dediščine, ki letos potekajo pod geslom Dober tek, se že osmič vključuje tudi Univerza za 3. življenjsko obdobje Ilirska Bistrica. V sklopu projekta Okusi starih jedi na Ilirskobistriškem so raziskovali prehrano nekoč in danes in izdali tudi publikacijo na to temo.

    Kot je povedala Marija Gaberšnik, so med drugim ugotovili, da v marsikateri družini še danes radi pripravljajo stare, tradicionalne jedi, kot sta na primer krompir v zevn´ci ali jota, z jedilnikov naše mladine pa so skoraj popolnoma izginili zajtrki, kot sta močnik ali žganci. 

    fotografija: Odprta kuhna

     

     

    Avtor:Zasebno: Mateja Jordan
  • STROKOVNEMU DELU SE BODO LAHKO ŠE BOLJ POSVETILI

     Javni zavod Park vojaške zgodovine Pivka je prejel pooblastilo za opravljanje državne javne službe muzejev za področje vojaške premične in nesnovne kulturne dediščine. Do preklica bo začelo veljati 1. januarja.

    Direktor Janko Boštjančič razlaga, da veliko dela, ki jim ga prinaša pooblastilo, v muzeju opravljajo že sedaj. Pooblastilo pa je zelo pomembno, ker Park ne bo več odvisen le od stanja na trgu, ozira se tudi že za novimi kohezijskimi sredstvi. Gre za nov velik korak po letu 2019, ko so Park vpisali v razvid muzejev. Poslušaj. 

    Foto: Valter Leban 

    Avtor:Maruša Mele Pavlin