Leto: 2020

  • WEBINAR V PODJETNIŠKEM INKUBATORJU POSTOJNA

    Podjetniški inkubator Perspektiva Postojna je kljub trenutni situaciji še vedno dejaven. Aktivni so prek spleta in drugih socialnih omrežij, kar pomeni, da nadaljujejo s svojim delom.

    Jutri tako v sodelovanju s strokovnjakinjo na področju spletnega marketinga in avtorico delavnic Konkretno nad Facebook Mojco Babuder, pripravljajo Webinar: Moje podjetje na Facebooku. Udeleženci lahko na info@inkubator-perspektiva.si v naprej pošljejo svoja vprašanja.

    Predavanje je namenjeno vsem, ki imajo svoje podjetje. 

    S predavateljico bomo poiskali odgovore na vprašanja
    • Kaj nam dejansko prinašajo socialna omrežja in kako jih izkoristiti za večjo prepoznavnost blagovne znamke?
    • Zadnje spremembe in napovedi na Facebook-u
    • Organski promet na Facebook-u je mrtev! Kaj zdaj?
    • FB, Instagram, Linkedin, Youtube… Potrebujem res vse?
    • Napačne nastavitve profila in strani so lahko usodne za naš uspeh
    • Facebook stran = spletna stran
    • Nasveti za izboljšanje rezultatov in povečanje odzivnosti
    • Nagradne igre – da ali ne?
    • Organizacija časa in dela na Facebook-u
    • Grafično oblikovanje oglasov (tudi za popolne začetnike)
    • Facebook analitika – kompas uspešnosti…

    Za spremljanje webinarja ne potrebujete nobenih posebnih orodij, mogoče kakšno pisalo, udoben naslonjač ter skodelico kave ali čaja. Spletnih dogodkov bo v Podjetniškem inkubatorju še veliko sporoča Ana Širca iz Podjetniškega inkubatorja.

    Avtor:Zasebno: Sandi Morel
  • PIŠITE SVOJCEM V DOMU!

    Skupnost socialnih zavodov Slovenije je prejšnji teden opozorila na dejstvo, da domovi za starejše niso usposobljeni in opremljeni za zdravljenje velikega števila obolelih s covidom-19. Nasprotujejo pa tudi predlogu o selitvi domnevno zdravih stanovalcev iz domov za starejše na druge lokacije. Tudi svojci stanovalcev iz Doma upokojencev Postojna se za to potezo niso odločili. Direktorica Alenka Curk meni, da svojci domove za starejše dojemajo za bolj varno okolje kot svoje domove.

    Če bi se med stanovalci pojavil novi koronavirus, imajo pripravljeni sobi s štirimi in enajstimi posteljami. Če bi se še bolj razširil, bo dom rešitev poiskal s pomočjo regijskega štaba civilne zaščite. Bris so do petka vzeli 15 zaposlenim v domu. Vsi brisi so bili negativni, ker pa zaposleni v tem primeru ne hodijo na delo,  si mora dom pomagati drugače.

    Stanovalce je zelo prizadela prepoved obiskov, čeprav so v svojci v stiku s pomočjo sodobne tehnologije. Alenka Curk razlaga, da se jim je življenje v trenutku spremenilo in poziva njihove domače, naj jim pišejo o čisto vsakdanjih stvareh. 

     

     

    Avtor:Maruša Mele Pavlin, Zasebno: Sandi Morel
  • KLJUČNA STA SKRB ZA ZDRAVJE IN NEGOVANJE ODNOSOV

    V Domu starejših občanov Ilirska Bistrica nihče od stanovalcev kot tudi zaposlenih ne kaže znakov respiratornega obolenja. Tudi vsi brisi pri zaposlenih so bili doslej negativni. Že januarja so obiske v domu omejili na zgolj eno zdravo osebo, v zadnjih tednih pa so sprejeli še dodatne ukrepe, ki se jih dosledno držijo, pojasnjuje direktorica DSO Ilirska Bistrica Jasmina Tomažič.

    116 zaposlenih v domu se vsak dan trudi, da se 231 stanovalcev počuti kar se da udobno. Stike s svojci pa jim omogočajo s pomočjo telefonov in videoklicev. V domu pa so pripravljeni tudi na morebitni pojav okužbe med stanovalci. Uredili so poseben prostor, kamor bi lahko namestili do deset okuženih stanovalcev in jih tako ločili od ostalih. 

     

    Avtor:Katja Kirn Vodopivec
  • ZAKAJ BLAGOSLAVLJAMO OLJČNE VEJICE, OGENJ IN JEDI?

    Velikonočne šege in navade so globoko zakoreninjene v nas. Ena izmed njih je tudi blagoslov zelenja, predvsem oljke in butare, ki jih verniki na cvetno nedeljo prinesejo h maši. Župnika Alojza Milharčiča iz župnije Knežak smo povprašali, kakšen pomen ima blagoslov zelenja.

    Na veliko soboto najprej navsezgodaj sledi blagoslov ognja. Pomembno mesto imajo v velikonočnem praznovanju tudi velikonočne jedi. Na veliki petek je zapovedan strogi post, na veliko soboto pa se jedi požegnajo in se nato za nedeljski zajtrk zaužijejo. Po tradiciji na mizi ne smejo manjkati pirhi, hren, šunka in hlebec kruha ali potica. Blagoslov jedi poteka vedno na veliko soboto popoldne. Tradicionalnega blagoslova jedi letos sicer ne bo, verniki bodo simboličen blagoslov iz nekaterih cerkva lahko spremljali zgolj s pomočjo radijskih in televizijskih prenosov. Pa vendar, kot pravi župnik, je neke vrste blagoslov že če bomo ob velikonočnih dobrotah z družino sedli za skupno mizo in si zaželeli dober tek. Poslušaj. 

     

    Avtor:Katja Kirn Vodopivec
  • NAPOVEDI SO OPTIMISTIČNE

    V ambulantah COVID 19 Zdravstvenega doma Postojna na dan opravijo od 15 do 20 testov na koronavirus. V primerih, kot sta bila okužba v zavodu Talita Kum ali testiranje ljudi v izolaciji v hotelu Epic, pa se to število seveda močno poveča.

    Odkar je postojnski ZD postal vstopna točka, so vzeli skoraj 500 brisov, število okuženih v regiji pa je po besedah direktorice Irene Vatovec relativno nizko in obvladljivo. Njena napoved je optimistična, čeprav priznava, da je glede na sistem testiranja okuženih v regiji seveda več. Za kakšno številko gre, pa je zelo težko reči.

    Avtor:Zasebno: Mateja Jordan