Analiza vzorcev mivke iz Vrtca Martina Krpana v Cerknici ter solat v Cerknici in Begunjah, ki so jih odvzeli po požaru v Fragmatu v Podskrajniku pri Cerknici, je pokazala, da so tako mivka kot vrtnine in sadje, ki niso vidno onesnaženi, varni za uporabo, je danes sporočil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).
Pri mivki je bila večina preskušanih parametrov pod mejo določanja analizne metode, zaznali so le zelo nizke vsebnosti nekaterih polibromiranih difeniletrov, ki so tudi sicer (vse)prisotni v okolju. “Na podlagi hitre ocene tveganja zaključujemo, da njihova prisotnost ne predstavlja tveganja za zdravje otrok pri kratkotrajni (akutni) ali dolgotrajni (kronični) izpostavljenosti,” je navedel NIJZ.
NIJZ je analiziral vzorce solate, ki sicer ni bila vidno onesnažena. Zaradi velike površine listov je solata po navedbah inštituta primerna rastlina za oceno usedanja onesnažil na vrtnine.
Večina parametrov je bila pod mejo določanja analizne metode in bi v primeru ocenjevanja varnosti ugotovili skladnost z obstoječimi zakonskimi mejnimi vrednostmi. V vzorcu, odvzetem bližje izvora požara, je bila zaznana prisotnost dioksinov in dioksinom podobnih polikloriranih bifenilov (PCB), pri obeh pa prisotnost polibromiranih difeniletrov. Ugotovljene vsebnosti so nizke, v primeru dioksinov in dioksinom podobnih PCB manjše od mejnih vrednosti, ki veljajo za otroško hrano, oziroma v primeru bromiranih difeniletrov je izračunana morebitna izpostavljenost nižja od referenčnih varnih odmerkov.
“Rezultati analiz ne kažejo, da je požar povzročil onesnaženje, ki bi lahko predstavljalo povečano tveganje za zdravje zaradi uživanja zelenjave,” je sporočil NIJZ.
https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/sporocilo_cerknica.pdf